Site menu:

Sponsorlar

UNESCO, 2012'de Kemal Ahmet Arû'yu da Anacak

Şehir ve Bölge Planlama bilim alanının ülkemizdeki öncülerinden, merhum mimar ve şehir plancısı Prof. Kemal Ahmet Arû, UNESCO 36. Genel Konferansı'nın sonunda oybirliği ile alınan kararla, 2012 yılında 100. doğum yıldönümünde uluslararası düzeyde anılmak üzere seçildi. Kararda, "Kemal Ahmet Arû'nun bütün dünya mimarları ve şehircileri için bir referans olduğu" vurgulandı. UNESCO, dört ünlü Türkü yıl dönümlerinde anacak

Besteci Itri ve şair Nabi 300. ölüm yıl dönümlerinde, mimar ve şehirci Kemal Ahmet Arû ise 100. doğum yıl dönümünde UNESCO'nun himayesinde uluslararası düzeyde anılacak. Piri Reis Haritası'nın yapılmasının 500. yıl dönümü münasebetiyle de anma etkinlikleri düzenlenecek.

AA muhabiri Rahmi Gündüz'ün haberine göre, UNESCO'nun 36. genel konferansının sonunda alınan kararda, Türkiye'den bu üç önemli şahsiyetin ve bir eserin 2012-2013'deki yıl dönümlerindeki anma faaliyetlerinin kurum tarafından desteklemesine oy birliğiyle karar verildi.

UNESCO genel konferansının kararında, ''Piri Reis Haritası dünya belleğinin seçkin bir parçası olarak'' nitelenirken, ''Nabi'nin felsefe, lirizm ve hicivde ulaştığı yüksek düzeye'' dikkati çekildi. Yine UNESCO kararında, ''Itri'nin klasik Türk müziğinin en iyi temsilcilerinden birisi olduğu, Kemal Ahmet Aru'nun ise bütün dünya mimarları ve şehircileri için bir referans olduğu'' vurgulandı.

UNESCO geçen yıllarda da Kültür ve Turizm Bakanlığının önerileri üzerine, Türkiye'den Atatürk, Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Katip Çelebi ve Evliya Çelebi gibi seçkin şahsiyetlerin evrensel değerini kabul ederek yıl dönümlerindeki anma faaliyetlerine katılma kararı almıştı.
Haber : mimarizm.com 18.11.2011

Prof. Kemal Ahmet Arû Anısına "Arû Ödülü" 21-12-2006

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, geçen yıl aramızdan ayrılan Prof. Kemal Ahmet Arû'nun anısını, düzenlediği 'Prof. Kemal Ahmet Arû Yüksek Lisans Tez Ödülü' ile yaşatacak. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenen anma toplantısında bu yıl ilki verilen ödüle, Burçin Yazgı'nın Prof. Dr. Vedia Dökmeci danışmanlığında hazırladığı "İstanbul'da Kent Formunun Mekânsal Analizi" adlı yüksek lisans tezi değer bulundu.

Prof. Dr. Fulin Bölen, Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Prof. Dr. Gülden Erkut, Prof. Dr. Mehmet Ocakçı'dan oluşan seçici komisyon, İstanbul Metropoliten Kenti'nde fiziksel ve sosyal etkilerle farklılaşmış kent dokularını seksen örnek alan üzerinde inceleyip, sekiz kademede regresyon analizi yaparak değerlendiren "İstanbul'da Kent Formunun Mekânsal Analizi" adlı yüksek lisans tezini, özgünlüğü, tez bölümleri arasındaki güçlü ilişki ve genel kurgusu, dilin kullanılması, yöntemin tutarlılığı/etkinliği, bulguların tartışılması ve sonuca yansımasındaki başarısı nedenleriyle oy birliğiyle ödüle layık buldu.

Sonraki yıllarda Türkiye'deki tüm Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin katılımıyla geliştirilmesi hedeflenen yarışmaya, bu yıl için sadece İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nde tamamlanan Yüksek Lisans ve Doktoralar katıldı. Doktora adedinin yarışma için yetersiz olması nedeniyle, doktora tezleri değerlendirmeye alınmadı.

Törende bir konuşma yapan İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü kurucusu Prof. Kemal Ahmet Arû'nun aslında bir 'şehircilik fakültesi' kurmak istediğini anımsattı. "Ancak Senato'dan ve müracaat edilen merciden çıkan karar, bölüm olarak kurulabilmesine olanak verdi" diyen Giritlioğlu, Arû'nun son anına kadar çalışmaya devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Hande Suher ise, Arû'nun cenaze töreninde yaptığı Maslak Kampüsü'nde bir yola ya da alana onun ismini verme çağrısını anımsatarak, hala önerisine bir yanıt alamamanın üzüntüsünü yaşadığını ifade etti. Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Ayten Çetiner, Prof. Kemal Ahmet Arû ile olan anılarından bahsederken, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy da Prof. Kemal Ahmet Arû fotoğraflarından oluşan bir sunum yaptı.
http://www.insaatdergisi.com/insaat-profkemalahmetaruanisinaaruodulu-haberayrinti-9299-mimari.html

Levent’te bir Sokağa “Prof. Kemal Ahmet Arû” İsmi Verildi

Kentsel tasarım ve planlama alanında önemli çalışmaları bulunan, 20 Aralık 2005 tarihinde kaybettiğimiz Prof. Kemal Ahmet Arû’nun ismi, Haydar Karabey’in önerisi değerlendirilerek Levent Mahallesi’nde bir sokağa verildi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından Dünya Mimarlık günü çevresinde geleneksel olarak düzenlenen Mimarlık ve Kent Şenliği kapsamında 3 Ekim 2006 tarihinde Beşiktaş Belediyesi ile Odamızın ortak törende Belediye Başkanı Mimar İsmail Ünal ve Mimarlar Odası ve mimarlık camiası adına Prof. Hande Suher törende birer konuşma yaptılar. 1948 yılında Kemal Ahmet Arû’nun asistanı olarak mesleğe atılan Prof. Hande Suher konuşmasında mimarlığın yaşamdan dışlanmaya çalışıldığı bir süreçte müellifi olduğu semtin bir sokağına Prof. Kemal Ahmet Arû ismi verilmesi için gösterdiği gayret ve çaba için Sayın İsmail Ünal’a teşekkür etti.

Dr. Haydar Karabey, Levent’te bir sokağa Prof. Kemal Ahmet Arû ismi verilmesi yönünde Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a ilettiği teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 10 Temmuz 2006 tarihinde yapılan görüşmede oybirliği ile kabul edildi.

Toplantı sonunda Levent Mahallesi’nde, Büyükdere Caddesi ile Çamlık Caddesi’ni birbirine bağlayan TEM Bağlantı Yolu'nun “Prof. Kemal Arû Sokağı” olarak isimlendirilmesine karar verildi.

Prof. Kemal Ahmet Arû ,‘Türkiye'nin ilk toplu konut’ örneği olan Levent Mahallesi’nin plancısı ve tasarımcısıdır. Kentsel tasarımın gelişmesine katkıda bulunan çalışmalarıyla tanınan Kemal Ahmet Arû’nun, Rebii Gorbon’la birlikte 1947–57 yılları arasında gerçekleştirdiği I. Levent ve 1954 yılında hazırladığı 4. Levent Toplu Konut uygulamaları ülkemizin en önemli şehircilik uygulamaları arasında kabul edilmektedir. http://www.mimarlarodasi.org.tr/index.cfm?sayfa=belge&sub=detail&bid=2&mid=2&recid=10748

http://www.mimarlarodasi.org.tr/index.cfm?sayfa=belge&sub=detail&bid=2&mid=2&recid=10748

İPSALA'DA TOPLU OKUMA ETKİNLİĞİ YAPILDI

26 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında 48incisi düzenlenen Kütüphaneler Haftası’nın ana teması olan “Bilgi toplumu çoğullaştırır”?düşüncesi çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Kütüphaneciler Derneği işbirliği ile Türkiye’de bugün toplu okuma etkinliği? gerçekleştirildi. İpsala’da ülkemizde tek ilçe olarak bu etkinliğe katıldı.

İpsala Kapalı Spor Salonu’nda 535 kişinin katılımı ile gerçekleşen toplu okuma etkinliği saat 14:00’de başladı. Kaymakamımız Mehmet Ali Gürbüz, Garnizon Komutanımız P.Yb.Rauf Öztürk, Belediye Başkanımız Mehmet Karagöz ile birlikte ilçemiz protokol üyeleri, belde belediye başkanları, köy ve belde mahalle muhtarları da katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şair İrfan Özcan, Şair Osman Coşkun, Yazar Çetin İmer, Yazar Güngör Mazlum ve Neyzen Hafız Yusuf Karabıyık Çengelci de toplu okuma etkinliğine destek vermek amacıyla kapalı spor salonunda bulundu.

Atatürk İlköğretim Okulu 8/C sınıfı öğrencisi Begüm Tosun günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptıktan sonra, Şair Filozof Nabi, Mimar ve Şehir Plancısı Kemal Ahmet Arû ve Bestekâr Buhurizade Mustafa Itri Efendi hakkında salonda bulunanlara bilgi verildi. UNESCO 2012 yılını, Şair ve Filozof Yusuf Nabi ile Bestekâr Buhurizade Mustafa Itri’nin ölümlerinin 300. yılı, Mimar ve Şehir Plancısı Kemal Ahmet Aru’nun doğumunun 100. yılı olması sebebiyle “Türk Büyüklerini Anma Yılı” yılı ilan etti. 1641 yılında Şanlıurfa’da doğan Yusuf Nabi yokluk ve sefalet içinde yaşayarak büyümüş, 24 yaşındayken de İstanbul’a gitmiştir. Nabi, İstanbul’da 1712 yılında vefat etmiştir. Kabri Kocaahmet Mezarlığı’nda Miskinler Tekkesi’ne giden yolun sol kenarında olup 2. Mahmut ve 2. Abdülhamit tarafından tamir ettirilmiştir. İpsala Anadolu Lisesi 10/A sınıfı öğrencisi Çiğdem Polat, Nabi’nin gazelini okuduktan sonra, İpsala Anadolu Lisesi 11/B sınıfı öğrencisi Sevtap Gülen, Kemal Ahmet Aru’nun hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi.

Neyzen Buhurizade Mustafa Itri Efendi hakkında verilen bilgiden sonra, Neyzen Hafız Yusuf Karabıyık Çengelci eşliğinde 30 dakikalık kitap okuma etkinliğine geçildi. Kitap okuma etkinliğinden sonra, ilçe kütüphanesinden en çok kitap okuyanlara plaketleri verildi.

En çok kitap okuyan emekli bayan İkbal Yılmaz ve çalışan Ayşe Abay’a plaketleri Kaymakamımız Mehmet Ali Gürbüz, en çok kitap okuyan Mal Müdürlüğü Memuru Ümit Şavluk’a plaketini İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, en çok kitap okuyan Şehit Er Mustafa Aydın Çok Programlı Lisesi Öğrencisi Perihan Hilal Elmas’a plaketini Garnizon Komutanı P. Yb. Rauf Öztür ve en çok kitap okuyan Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Sılanur Binli’ye plaketini Belediye Başkanımız Mehmet Karagöz verdi. http://ipsala.bel.tr/haber_detay.asp?haberID=606

http://ipsala.bel.tr/haber_detay.asp?haberID=606

Yunus Aran Konferansları Üzerine bir Yazı

Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 1999 mezunu mimar Yunus Aran'ın anısını yaşatmak için mesleğinde yapılacak akademik ve kamusal etkinliklerin O'nu anmanın en anlamlı yöntemlerden biri olduğunu paylaşan ailesi ve arkadaşları tarafından düzenlenmektedir.

Yunus Aran Konferansları, Prof. Dr. İlgi Aşkun, Prof. Mete Ünal, Prof. Nursel Onat, Doğan Hasol, Prof. Bülent Özer, Y. Doç. Dr. Hale Tokay ve Mehmet Aran'dan oluşan Akademik Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda biri Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin mesleki birikimlerine katkıda bulunmak, diğeri uluslararası üne sahip kimi mimarları ulusal mimarlık ailesi ile tanıştırmak amacı ile düzenlenmektedir. Bu ikinci türde yapılan toplantıların ilkinde Meksika'lı mimar Ricardo Legorreta 5.9.2001 tarihinde "Düşünceler ve Yeni Projeler" adlı konuşması ile konuk olmuştur.

Mimar Sinan Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerin ilkinde Mehmet Konuralp 19.3.2001 tarihinde "Tasarım Kaliteleri" adlı konuşmayı yapmıştır. Bu ilk konuşmayı ODTÜ Mimarlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Aydan Balamir'in "Mimaride Esinlenmeler" adlı konuşması (25.4.2001) izlemiştir. Yunus Aran Konferanslarının üçüncü konuşmacısı "Kentsel Doku ve Mimarlık" (21.5.2001) adlı konuşması ile ODTÜ Teknokent mimarı, şehir plancısı ve mimar Dr. Semra Teber olmuştur.

2001-2002 akademik yılının ilk konuşmacısı ise Türkiye'de şehir plancılığı mesleğinin kurucu ve öncülerinden olan Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru olmuş. Prof. Aru'nun konuşması (15.11.2001), Yapı Endüstri Merkezi Yayınları arasında çıkan kitabı "Bir öğretim üyesinin yaşamının 80 yılı" ile aynı adı taşıyordu. Yunus Aran Konferansları Mimarlar Odası tarafından Büyük Sinan Ödülü ile ödüllendirilen mimarlarımızdan Turgut Cansever ve Şevki Vanlı ile devam etmiş. Dr. Cansever'in 28.2.2002 tarihindeki konuşması "Gelecek için bir mimari" adını taşıyor.Yunus Aran Konferanslarının 14 Mart 2002'deki konuşmacısı ise Or-an kentinin yaratıcısı Dr. Şevki Vanlı ve konuşmasının başlığı "Her Nesil Kendi Çevresini Oluşturmalıdır" olmuş.

2001-2002 Akademik yılı Yunus Aran Konferanslarının son konuşmacısı, 16 Nisan 2002'de "St. Petersburg'un 300 yıllık mimari mirası, günümüz planlama eğilimleri ve geleceğe bir bakış" başlıklı konuşması ile Rusya Federasyonunun Şeref Mimarı, St.Petersburg Mimarlar Birliği Başkanı ve Rusya Mimarlar Birliği Başkanlar Konseyi üyesi ve Şeref Madalyası sahibi V. V. Popov olmuş.

Yunus Aran anısına verilen konferanslar 24-29 Eylül 2002 tarihlerinde gerçekleşen Artİstanbul etkinlikleri kapsamında New York'lu sanat uzmanı Roland Augustine'in "Günümüzde Sanat Galerilerinin Çağdaş Sanat Dünyasındaki Rolleri" adlı konuşması ile devam etmiş. Yunus Aran Konferansları'nın 2002-2003 Akademik yılında ilk konuşmacısı 23 Ekim 2002 tarihindeki "Bilim ve Kültür" adlı konuşması ile Prof. Dr. Erdal İnönü, 21 Kasım 2002 de "Değişim ve Mimarlık" adlı konuşması ile Doğan Tekeli olmuşlar.

Yunus Aran Konferansları'nın 17 Aralık 2002'deki konuşmacısı "From function to fiction" adını taşıyan konuşmasıyla Selanik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Constantin Spiridonidis olmuş. Yunus Aran Konferansları 20 Mart 2003'te Y.Müh.Mimar Güngör Kaftancı'nın "Kültür, Kimlik ve Kent" ve Doç.Dr. Özen Eyüce'nin "İzmir'de Mimarlık" başlıklı konuşmaları ile devam etmiş. 2002-03 Akademik yılının Yunus Aran Konferansları son konuşmacısı 30 Nisan 2003 tarihinde "Süreklilik" başlıklı konuşması ile Finlandiyalı mimar Juha Leiviska olmuş.

Yunus Aran Konferansları'nın 2003-2004 Akademik yılının ilk konuşması 6 Kasım 2003 tarihinde Prof. Maruf Önal'ın "Mimarlıkta geçen altmış yılın ardından" başlığını taşıyan konuşması ile gerçekleşmiş ve bu konferansı 5 Ocak 2004'te Prof. Nezih Eldem'in "Yaşamsal Mekan Kurgusu" başlıklı konuşması izlemiş.

http://v3.arkitera.com/v1/sektoreletkinlikler/toplanti/toplanti10728s.htm