Site menu:

Destekleyenler

English | Türkçe
UNESCO, 2012'de Kemal Ahmet Arû'yu da Anacak

www.mimarizm.com 18.11.2011

Şehir ve Bölge Planlama bilim alanının ülkemizdeki öncülerinden, merhum mimar ve şehir plancısı Prof. Kemal Ahmet Arû, UNESCO 36. Genel Konferansı'nın sonunda oybirliği ile alınan kararla, 2012 yılında 100. doğum yıldönümünde uluslararası düzeyde anılmak üzere seçildi. Kararda, "Kemal Ahmet Arû'nun bütün dünya mimarları ve şehircileri için bir referans olduğu" vurgulandı. UNESCO, dört ünlü Türkü yıl dönümlerinde anacak

Besteci Itri ve şair Nabi 300. ölüm yıl dönümlerinde, mimar ve şehirci Kemal Ahmet Arû ise 100. doğum yıl dönümünde UNESCO'nun himayesinde uluslararası düzeyde anılacak. Piri Reis Haritası'nın yapılmasının 500. yıl dönümü münasebetiyle de anma etkinlikleri düzenlenecek.

AA muhabiri Rahmi Gündüz'ün haberine göre, UNESCO'nun 36. genel konferansının sonunda alınan kararda, Türkiye'den bu üç önemli şahsiyetin ve bir eserin 2012-2013'deki yıl dönümlerindeki anma faaliyetlerinin kurum tarafından desteklemesine oy birliğiyle karar verildi.

UNESCO genel konferansının kararında, ''Piri Reis Haritası dünya belleğinin seçkin bir parçası olarak'' nitelenirken, ''Nabi'nin felsefe, lirizm ve hicivde ulaştığı yüksek düzeye'' dikkati çekildi. Yine UNESCO kararında, ''Itri'nin klasik Türk müziğinin en iyi temsilcilerinden birisi olduğu, Kemal Ahmet Aru'nun ise bütün dünya mimarları ve şehircileri için bir referans olduğu'' vurgulandı.

UNESCO geçen yıllarda da Kültür ve Turizm Bakanlığının önerileri üzerine, Türkiye'den Atatürk, Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Katip Çelebi ve Evliya Çelebi gibi seçkin şahsiyetlerin evrensel değerini kabul ederek yıl dönümlerindeki anma faaliyetlerine katılma kararı almıştı.

Kemal Ahmet Arû’yu anıyoruz

Oktay EKİNCİ

22 Mart 2012 – Cumhuriyet Gazetesi

UNESCO, Türkiye’de şehircilik eğitiminin önderini 100’üncü doğum yılında anıyor Mimarlar Odası bültenindeki “UNESCO Mimar ve Şehirci Kemal Ahmet Arû’yu 100’üncü Doğum Yılında Uluslararası Düzeyde Anıyor” başlıklı haberin devamı özetle şöyleydi: “Kasım 2011’de Paris’teki UNESCO 36’ncı Genel Konferansı’nda 2012 yılında Şair ve Filozof Yusuf Nabi (1641-1712) ile Bestekâr Buhurizade Mustafa Itrî’nin (1640-1712) ölümlerinin 300’üncü yılı; Mimar ve Şehir Plancısı Kemal Ahmet Arû’nun da (1912-2005) doğumunun 100’üncü yılını anma ve bir eserinin desteklenmesi kararı alınmıştır.”

Haberin devamı için tıklayınız

Şehirciliğimize armağan

Oktay EKİNCİ

29 Mart 2012 – Cumhuriyet Gazetesi

Prof. Dr. M. Çubuk’un ‘Akademi’de Şehircilik Eğitimi Tarihi’ 30’lardan günümüze bir belgesel Şimdiki adı “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi” (MSGSÜ) olan “Sanayi-i Nefise (Güzel Sanatlar) Mektebi”, dönemin ünlü sanat tarihçisi, arkeoloğu ve müzecisi ressam Osman Hamdi Bey tarafından “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şâhâne” adıyla 1882’de kuruldu. Türkiye’nin sanat ve mimarlık alanındaki bu ilk yüksekokulu, Cumhuriyet devriminin ardından 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı... Akademi, 1969’da çıkan kanunla bilimsel özerkliğe kavuştu. 12 Eylül faşist darbesinin YÖK örgütlenmesine bağlanabilmesi için 1982’de çıkan kanun hükmünde kararnameyle üniversiteye dönüştürüldü.

Haberin devamı için tıklayınız